JEFF TALMADGE – SPARROW

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Berkalin Records
Info: Hemifran

In mei 2022 kwamen we de naam van de Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver Jeff Talmadge nog tegen als co-auteur van enkele liedjes die Jim Patton toen had opgenomen voor zijn toenmalige plaat “Going The Distance”. Professioneel was Jeff Talmadge vooral actief als advocaat tot 2003 en hij scoutte ook naar jong talent voor ploegen uit de nationale baseballcompetitie vooraleer aan het onzekere artiestenbestaan te beginnen.

Van het eigen solowerk van deze in 1999 met zijn eerste plaat “Secret Anniversaries” debuterende Americana-artiest uit Austin, Texas vernamen wij bij ‘Rootstime’ voor het eerst in 2011 dankzij de realisatie van zijn zevende album “Kind Of Everything” dat hij toen had opgenomen met de hulp van enkele topmuzikanten uit Austin zoals Fats Kaplin, Lloyd Maines en Tim O’Brien. Dat bleek naderhand ook zijn laatste uitgebrachte plaat te zijn, tot nu toe dan toch want wij hebben recent zijn nieuwste album “Sparrow” in de bus gekregen voor het schrijven van een recensie.

Die plaat komt er dus effectief dertien jaar na zijn vorige album en wat de reden is voor deze lange ‘sabbatical period’ zonder nieuw werk is niet echt duidelijk, hoewel er blijkbaar ernstige oogproblemen zijn geweest waardoor hij niet internationaal kon reizen en optreden. Wat we wel weten is dat “Sparrow” tien nieuwe eigen composities van Jeff Talmadge bevat en dat drie van deze songs het resultaat zijn van een schrijverssamenwerking met Jaime Michaels (“Maybe Next Year”), Jim Patton en Steve Brooks (Devil’s Highway”) en Bradley Kopp voor het albumafsluitende instrumentale gitaarnummer “Top Of The Hour”.

Erg veel hulp bij deze plaatopname in studio’s in Marietta, Georgia en Buda, Texas heeft hij deze keer niet gehad maar de bijdragen van multi-instrumentalisten en co-producers J. David Leonard en Bradley Kopp en percussionist Benny ‘Bugs’ Franklin naast het ‘finger-picking’ akoestische gitaarspel van Jeff Talmadge zelf waren voldoende om toch een kwalitatief hoogstaand album af te leveren. Getuigen daarvan zijn o.a. de twee liedjes die we hier op de audiovideo’s hebben toegevoegd: de ballad “If I Was A Sparrow” en het catchy melodietje van de song “Katie’s Got A Locket”.

Andere liedjes uit deze achtste soloplaat van Jeff Talmadge die ons konden bekoren zijn opener “Hurricane”, “Little Speck Of Dust”, “Night Train From Milan” en “The Sound Of Falling Snow” dat zo sober en intiem wordt gezongen dat we die sneeuw bijna kunnen horen vallen. De meest passende omschrijving voor deze plaat kan het best samengevat worden in de termen soberheid, verhalende troubadourstijl en zeer knappe songs. We hopen dan ook dat we niet opnieuw tien jaar zullen moeten wachten vooraleer we nieuw werk van deze Texaanse muzikant zullen mogen begroeten.

(valsam)
“Thirteen years after his previously released 7th record ‘Kind Of Everything’ it feels good to welcome a new album from the folk and country troubadour Jeff Talmadge from Austin, Texas. With the ten intimate and poetic songs on “Sparrow” he has succeeded to convince us that his work and his storytelling stories have really been missed.“ – www.rootstime.be